راهبرد انقلاب اسلامی

بررسی استراتژی حرکت ایران اسلامی

راهبرد انقلاب اسلامی

بررسی استراتژی حرکت ایران اسلامی

به نام خدا

به امید خدا در این مکان قرار است نوع حرکت استراتژِیک نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران بیان شود و بیانات و راهبردهای رهبر انقلاب که زمینه ساز ظهور حضرت ولیعصر (عج) است مورد بررسی قرار گیرد تا زمان رسیدن به عدالت موعود...
انشاءالله

۱۱ مطلب در دی ۱۳۹۱ ثبت شده است

۳۰
دی ۹۱


با گسترش جوامع بشری و متعاقباً گسترش و تعمیق روابط سیاسی مابین ملتها ونظامهای بین المللی، واژگان و عناوین نوینی وارد فضای گفتمان های سیاسی گردیده است. ازجمله این عناوین عمق استراتژیک می باشد که امروزه دارای معنایی بسیار وسیع است لذاجهت تعریف دقیق آن می بایست مولفه های مرتبط با آنرا مورد تجزیه و تحلیل قرار دهیم.

    واژه عمق استراتژیک و یا بعبارت دیگر عمق حوزه نفوذ بعد از جنگ جهانی دوم با توجه به شکل گیری فضای دوقطبی در بین نظام های بین الملل بیشترین کاربرد را در میان گفتمان های سیاسی و همچنین مباحث علوم استراتژیک داشته است .مولفه های عمق استراتژیک ترکیبی متاثر از نیروهای مردمی، اعتقادات وباورهای مشترک و جغرافیای سیاسی تشکیل شده است.

    به طورکلی عمق استراتژیک به ابزارهای سیاسی،اعتقادی،انسانی؛جغرافیایی یک ملت ویک نظام جهت دفاع از کیان خود وهمچنین پتانسیل یک دولت در اجرای اهداف و برنامه های بلند مدت داخلی و بین المللی اش می باشد.

    در ذیل با اشاره به برخی مولفه های مرتبط باعمق استراتژیک به بررسی برخی ابعاد عمق استراتژیک نظام می پردازیم:

۰ نظر موافقین ۲ مخالفین ۰ ۳۰ دی ۹۱ ، ۱۹:۲۳
بنده‌ی خدا هستم
۳۰
دی ۹۱


دانلود فایل PDF راهبردی بیانات


دانلود فایل صوتی یک

دانلود فایل صوتی دو


بسم‌اللَّه‌الرّحمن‌الرّحیم‌


خیلى خوشحالم و خداوند را شاکرم که امروز توفیق پیدا کردیم در این دانشگاه بزرگ و مهم در جمع شما عزیزان حضور پیدا کنیم. هم دانشجویان عزیز تشریف دارید، هم اساتید محترم و مسئولان این دانشگاه. و بحمداللَّه دانشگاه علم و صنعت جزو دانشگاه‌هایى است که هم افتخارات علمى دارد، هم افتخارات انقلابى. اگر ما یکى از وظایف مهم دانشگاه‌ها را عبارت بدانیم از تربیت نیروهاى صالح، برجسته، مفید براى اداره‌ى بخشهایى از کشور و حضور تأثیرگذار در قضایاى کشور - که همین هم هست؛ یقیناً یکى از وظایف دانشگاه‌ها این است - دانشگاه شما در این بخش یکى از پیشرفته‌ترین و پیشروترین دانشگاه‌هاست. فهرست طولانى‌اى را می‌توان شمرد از متخرجین این دانشگاه که در بخش‌هاى مختلف کشور در طول این سال‌ها نقش‌هاى مهمى ایفا کرده‌اند. حالا به عنوان نمونه، چون نام و یاد شهیدان هم در این جلسه بر زبان دوستان رفت، من هم عرض بکنم همین سردار عالى‌مقام، جاوید نشان، آقاى حاج احمد متوسلیان که من از نزدیک این مرد برجسته را می‌شناختم و کار او، روحیه‌ى او و تلاش او را دیده‌ام و او یکى از برجستگان دفاع مقدس بود - به نظر من بخصوص شما جوان‌هاى عزیز، شرح حال این برجستگان را که خیلى درس‌ها به ما مى‌آموزد، بخوانید؛ خصوصاً در آن بخشى که مربوط به عملیات این سردار عزیز هست؛ چه در غرب، چه در فتح‌المبین، چه در بیت‌المقدس - و نام این شهید محمود شهبازى که به طور متصل با این مرد بزرگ همراه است، این‌ها از افتخارات بزرگ و از متخرجین این دانشگاهند. امروز هم که بحمداللَّه رئیس جمهور انقلابى، متعهد، کارآمد، فعال و شجاع هم جزو دانشجویان این دانشگاه و هم جزو اساتید این دانشگاه بوده. این‌ها براى این دانشگاه سوابق بسیار خوب و برجسته‌اى است.


امروز اگرچه در جلسه اساتید عزیز تشریف دارند، لکن خطاب من بیشتر به دانشجوهاست؛ اگرچه مطالبى هم در زمینه‌ى مسائل کلى‌اى که حتماً استادان عزیز را درگیر می‌کند، در بین عرایضم خواهم داشت. من وقت را تقسیم می‌کنم: بحث کوتاهى را درباره‌ى مسئله‌ى دانشجوئى و دانشجویان و نقش دانشجو - که به نظر من جزو مسائل مهم کشور ماست - عرض می‌کنم. بعد در صحبت دیگرى و در نگاه دوباره‌اى، بازخوانى‌اى به انقلاب، چه از لحاظ تاریخچه، چه از لحاظ مضمون - کوتاه - در پایان دهه‌ى سوم عرض خواهم کرد. بعد هم در مقوله‌ى پیشرفت و عدالت - که گفتیم دهه‌ى چهارم دهه‌ى پیشرفت و عدالت است - عرایض مختصر و نکاتى را عرض میکنم.

۰ نظر موافقین ۲ مخالفین ۰ ۳۰ دی ۹۱ ، ۰۷:۵۲
بنده‌ی خدا هستم
۳۰
دی ۹۱


دانلود فایل PDF راهبردی بیانات


دانلود فایل صوتی بیانات


بسم‌اللّه‌الرّحمن‌الرّحیم‌


 و الحمد للّه ربّ العالمین و الصّلاة و السّلام على سیّدنا و نبیّنا ابى‌القاسم المصطفى محمّد و على ءاله الأطیبین الأطهرین المنتجبین الهداة المهدیّین المعصومین المکرّمین سیّما بقیّةاللّه فى الأرضین.

 خداوند متعال را سپاسگزارم که به این بنده‌ى حقیر توفیق عنایت کرد که با شما مردم باایمان و عزیز و خونگرم شیروان بتوانم در این جمع پرشور و صمیمى ملاقات کنم. خاطره‌ى ما از شهر شما، از مردم شما، خاطره‌ى خوبى است. در دوران امتحانهاى دشوار و بزرگ، شهر شیروان از جمله‌ى مناطقى است که امتحان خوبى داده است و نام نیکى از خود به یادگار گذاشته است. علاوه بر صدها شهید و جانباز که در دوران دفاع مقدس، مردم عزیز شیروان و حومه‌ى آن تقدیم کردند، نام هفت سردار در میان شهیدان این دیار وجود دارد. تربیت سرداران و فرستادن آنها براى مدیریت صحنه‌هاى دشوار و سپس شهادت آنها، حوادثى نیست که در گذر تاریخ بشود آنها را فراموش کرد. امروز هم چند هزار بسیجى در این شهر حضور دارند، هیئتهاى مذهبىِ فعال در این شهرستان حضور دارند، نخبگان فرهنگى و ورزشى در این شهر حضور دارند. اینها نشان‌دهنده و تنظیم‌کننده‌ى شناسنامه‌ى هر منطقه‌اى از مناطق کشور است. جوانهاى عزیز ما - چه در این شهرستان، و چه در سایر شهرستانهاى این استان - باید به خاطر موفقیتها به خود ببالند و خود را براى کارهاى بزرگ در آینده آماده کنند.


۰ نظر موافقین ۲ مخالفین ۰ ۳۰ دی ۹۱ ، ۰۰:۱۱
بنده‌ی خدا هستم
۱۸
دی ۹۱


انقلاب اسلامی ایران 30 سال پرحادثه اما موفق را پشت سرنهاده است. انقلابی باشکوه وشگفتی ساز که باوقوعآن متخصصان پدیده انقلاب، تحلیل گران سیاسی و سیاست مداران که تصور وقوع آن را نداشتند، غافلگیر شدند و زمانی که آغاز شد چنان حرکتی گسترده وسراسری پدید آورد که امکان ایستادگی در مقابل آن وسرکوبی وآرام کردنش غیر قابل تصور شد وتوانست درمدتی کوتاه یعنی حدود یک سال ویک ماه بر قدرتمند ترین حکومت منطقه که ابرقدرت غرب آن را بهژاندارم خویش درمنطقه تبدیل کرده بود تادرمقابل حکومت های مخالف یا وقوع انقلاب های احتمالی بایستد پیروز گردیده، مسیر تحولات منطقه ای و جهانی راتغییر دهد.

در پاسخ به این پرسش که چرا تحلیل گران و نظریه پردازان سیاسی و سیاست مداران دربارة وقوع و پیروزی انقلاب اسلامی غافلگیر شدند و نتوانستند این رخداد را پیشگویی کنند، باید گفت که تا پایان دهه 1970 میلادی و تا زمان وقوع انقلاب اسلامی در سال 1357 پارادایم علمیموجود در ذهن این افراد درباره انقلاب، تنها به وقوع انقلاب های ناسیونالیستی، لیبرالی ومارکسیستی تاکید می شد و همان طور که هاناآرنت در کتاب انقلاب خود گفته است یکی از ویژگی های انقلاب های معاصر، دنیوی بودن آن نگریسته می شد و در نتیجه وقوع انقلابی با ایدئولوژی، ماهیت وشعارهای مذهبی برای این افراد قابل تصور نبود. بنابراین اولین شگفتی انقلاب اسلامی نوع ایدئولوژی آن و تغییری بود که ازاین نظر درنسل انقلاب ها ایجاد کرد.

پاسخ به یک پرسش دیگر، یعنی این پرسش که چرا انقلاب اسلامی توانست درمدتی نسبتا کوتاه بر یک رژیم مقتدر پیروز شود نیز تاحد زیادی به همین مسأله یعنی نوع ایدئولوژی و ماهیت انقلاب اسلامی باز می گردد. زیرا به دلیل سنخیت این ایدئولوژی با تاریخ، فرهنگ و آموزه های دینی مردم ایران، به سرعت خیابان ها از جمعیت پر گردیده، حرکت سراسر کشور را فراگرفته و توان هر گونه ایستادگی ازرژیم پهلوی و حامیان خارجی اش سلب گردید.

نوع ایدئولوژی، ماهیت و رهبری هر انقلابی تاثیر آشکاری نیز برشرایط و حوادث پس از وقوع انقلاب به جای می گذارد. اگر پس از پیروزی انقلاب اسلامی به سرعت قانون اساسی کشور تدوین و نظام جدید با اتکا بر نقش مردممستقر گردیده ثباتو تعادل لازم پدید آمد، بدون شک این امر ناشی از ایدئولوژی اسلامی انقلاب و رهبری حضرت امام بود.


۰ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰ ۱۸ دی ۹۱ ، ۰۱:۰۳
بنده‌ی خدا هستم
۱۵
دی ۹۱


انقلاب اسلامی و سیاست‌های فرهنگی


یکی از مفاهیم حوزه فرهنگ که ارتباط نزدیکی با توسعه فرهنگی دارد، سیاست فرهنگی است. اصطلاح سیاست فرهنگی به مجموعه اقدامات دولت در حوزه فرهنگ در جهت اصلاح و بهبود آن اطلاق می‎شود. این اقدامات ممکن است به‎صورت مداخله، نظارت و یا اجتناب از هرگونه دخالتی در حوزه فرهنگ روی دهد. در واقع سیاست فرهنگی مجموعه پیچیده‎ای از فعالیت‎های گوناگون است که به‏گونه‎ای ‎ارگانیک با هم ارتباط دارند. به تعبیر دیگر، در حقیقت سیاست فرهنگی همان توافق رسمی و اتفاق‎نظر مسئولان و متصدیان امور در تشخیص، تدوین و تعیین مهم‎ترین اصول حرکت فرهنگی است. 

ارتباط زیر مجموعه‎های حوزه فرهنگ با یکدیگر و نحوه سازماندهی آنها در کشورهای گوناگون، ساختاری متفاوت دارد. سیاست فرهنگی برخی کشورها بر اساس مدل تمرکزگرا و برخی دیگر بر اساس مدل غیر تمرکزگرا تدوین شده است. بر اساس عقاید صاحب‎نظران، مدل فرهنگی ایران مدلی ترکیبی از هر دو نوع می‌باشد. به‎همین سبب مطالعه مدل ساختاری فرهنگ و سیاست‎های فرهنگی در ایران پیچیده‎تر و دشوارتر است. بر اساس عقاید فرهنگ‎شناسان، نظام‎هایی که دارای ایدئولوژی منسجم و مشخصی هستند، دخالت بیش‎تری در بخش فرهنگ خواهند نمود. همین امر موجب ارائه الگویی تمرکزگرا می‎شود. 

سیاست فرهنگی یک نظام را می‎توان به دوصورت مورد ارزیابی قرار داد. گونه اول بر اساس مطالعه مدل فرهنگی، اهداف فرهنگی و منابع فرهنگی است که همه با هم سیاست فرهنگی را شکل می‎دهند. مدل دیگر بر اساس بررسی سیاست‎های مدون فرهنگی با توجه به نقش و مسئولیت مدیریت فرهنگی یا مجریان این سیاست‎‎ها شکل می‎گیرد. به هر حال به نظر می‎رسد مطالعه نوع اول، منطقی‎تر و راهبردی‎تر باشد. در نظام‎های دیکتاتوری، مانند نظام شاهنشاهی پهلوی ‌که تمرکز امور و تصمیم‎گیری‎ها در اختیار شاه است، سیاست‎های فرهنگی به شدت متأثر از نگرش وی بوده است. همان‎گونه که در بخش‎های پیشین ذکر شد، یکی از راهبردهای اصلی رژیم پهلوی، اسلام‎زدایی از ساحت نهادهایی چون سیاست، اقتصاد و فرهنگ بوده است. چنانچه اگر غرب‎مداری و اسلام‎ستیزی را دو مؤلفه اصلی سیاست‎های فرهنگی حکومت پهلوی معرفی نماییم، سخنی به گزاف نگفته‎ایم. 


۰ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰ ۱۵ دی ۹۱ ، ۲۱:۱۴
بنده‌ی خدا هستم
۱۵
دی ۹۱


«مهندسی فرهنگ» کشور یک چیزی مثل تعمیر کشتی روی آب است که ما نمی توانیم همه چیز آن را تغییر بدهیم. البته باید عزم محکم و نقشه روشن داشته باشیم، اما کار باید به صشورت تدریجی، نسبی و منطقی صورت بگیرد. مهندسی فرهنگ، کارهایی است که همه ما انجام می دهیم.

اینطور نیست که فرهنگ جامعه مهندسی نمی شود و برخی منتظر هستند در یک جایی و یک گروهی آن را مهندسی کنند. هر کس که روی افکار عمومی و اخلاق عمومی و رفتارهای عمومی تاثیری می گذارد؛ مشغول مهندسی فرهنگ این جامعه است. چه از داخل و چه از خارج، رسانه ها، نهادهای آموزشی، خانواده، طرز مدیریت ها، حتی موقعیت اقتصادی و سیاسی کشور، واردات ، صادرات تجاری، همه اینها مشغول مهندسی فرهنگ کشور هستند. موضوع مهندسی از فرهنگ عمومی تا خرده فرهنگ ها، تمام اینها را در برمی گیرد. از فرهنگ پوشش، ازدواج و طلاق،رانندگی، فرهنگ همسایگی و رژیم غذایی ، تا رژیم اخلاقی مردم در حریم خصوصی تا فرهنگ رفتار سیاسی در جامعه.

مسئله ای که ما باید به آن جواب دهیم این است که حکومت اعم از شورای عالی انقلاب فرهنگی تا سایر نهادهای نظام و دولت چقدر می توانند و چقدر باید در تغییر شکلهای زندگی این جامعه اعمال مدیریت و دخالت کنند و چقدر اساسا امکان این دخالت و تاثیرگذاری وجود دارد؟ چه چیزهایی را می توان و چه چیزهایی را نمی شود مهندسی کرد؟


۰ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰ ۱۵ دی ۹۱ ، ۱۸:۵۴
بنده‌ی خدا هستم
۱۵
دی ۹۱

مقدمه

در بازخوانی حوادث قبل، حین و پس از دهمین انتخابات ریاست جمهوری در سال88، سوق‌دهی فضای سیاسی و اجتماعی ایران در جهت شکل‌گیری و تقویت جنبش‌های اجتماعی به راهبرد غالب محافل سیاسی و رسانه‌ای غرب تبدیل شده است. بر این مبنا، از تنش‌ها، ‌تضادها و ابهام‌های ساختاری در ایران سخن گفته می‌شود و ضمن ایجاد منافع متعارض در درون جامعه، تلاش می‌شود فضایی مجازی شکل گیرد‌‌ که می‌تواند باعث افزایش نارضایتی‌ها و هدایت مردم برای یافتن راه‌های عملی رفع آن‌ها شود. زمینه‌سازی برای حرکت و سازماندهی اقشار اجتماعی در قالب جنبش با ایجاد گروه‌‌ها و‌ نهادهای مستقل غیر‌دولتی، نخبه‌سازی و چهره‌سازی مصنوعی برای اقشار اجتماعی، تعیین رهبر و پیشرو برای اقشار اجتماعی فراهم می‌آید . هویت‌بخشی، ضد قدرت بودن، عمومیت‌بخشی و همگانی کردن، از دیگر ویژگی‌هایی است که با برداشت از تئوری‌های جامعه‌شناسان غربی، برای اقشار اجتماعی ایران بازتعریف می‌شود‌ تا آن‌ها در جهت جنبش‌سازی سوق داده شوند. بر این مبنا، دوم خرداد 1376سرآغاز شکل‌گیری جنبش‌های اجتماعی در ایران معرفی می‌شود و محافل تبلیغی غرب از منظر «نگاه ‌جنبش‌محور» به دنبال تأثیر‌گذاری نرم بر فضای سیاسی و اجتماعی ایران هستند. در این چارچوب، ویژگی‌های جنبش‌های اجتماعی نوین را برای اقشار اجتماعی ایران و به‌طور مشخص دانشجویان‌، زنان و کارگران بازتعریف می‌کنند. بر این اساس، در فضای رسانه‌ای و همچنین فضای مجازی سایبر، نوعی تلاش هدفمند برای سازماندهی اقشار اجتماعی در قالب جنبش‌های اجتماعی و بهره‌گیری از آن‌ها برای تغییر نظام اسلامی مشهود است. برخی نمودهای این رویکرد را در شکل‌گیری گسترده سایت‌های اینترنتی مرتبط با اقشار اجتماعی می‌توان جست‌وجو کرد.



۰ نظر موافقین ۲ مخالفین ۰ ۱۵ دی ۹۱ ، ۰۰:۵۰
بنده‌ی خدا هستم
۱۱
دی ۹۱


الزامات پیشرفت در دهه چهارم 

رهبر معظم انقلاب اسلامی دهه ی آینده را بعنوان دهه ی پیشرفت و عدالت اعلام می دارند. ایشان معتقدند که در دهه چهارم باید دو شاخص عمده «پیشرفت» و «عدالت» را بدست آوریم؛ 

« برای دهه‌ی چهارم ـ برای این ده سالی که پیش روی ماست ـ دو شاخص عمده وجود دارد که باید این دو را حتماً بدست بیاوریم: یکی پیشرفت است، یکی عدالت. ما مثل بعضی از کشورها و نظامهای دنیا فقط به پیشرفت فکر نمی‌کنیم؛ ما پیشرفت را همراه با عدالت می‌خواهیم.» (مقام معظم رهبری 1387/01/01)

از دیدگاه مقم معظم رهبری برای رسیدن به پیشرفت و عدالت در دهه چهارم باید الزامات ذیل را در نظر بگیریم: 

1- ترسیم نقشه جامع علمی در کشور

نقشه جامع علمی کشور عبارتست از مجموعه ای جامع، هماهنگ و پویا از اهداف، سیاست ها، ساختارها و الزامات برنامه ریزی تحول راهبردی علم، فناوری و نوآوری مبتنی بر ارزش های اسلامی - ایرانی و آینده نگر برای دستیابی به اهداف چشم انداز بیست ساله کشور است.

بنابراین رهبر معظم انقلاب اسلامی بر ترسیم یک نقشه جامع علمی در کشور تاکید دارند و می فرمایند: 

«تقسیم توان در برنامه‏ریزى رشته‏هاى گوناگون علمى، یک تقسیم عادلانه و صحیح و منطبق با نیاز کشور نیست. یک جاهائى ما رشدهاى چشمگیرى داریم، یک جاهائى اصلاً حرکتى مشاهده نمی شود! این غلط است. این ناشى از نبود نقشه‏ى جامع علمى است. درست است که در هر رشته‏اى ما پیشرفت بکنیم، مغتنم است و براى کشور ما که سالهاى متمادى، ده‏ها سال در دوران حاکمیت طواغیت، از کاروان علمى بشر عقب مانده است، هر جائى دستمان به هر چیزى از ثمرات علم و پیشرفتهاى علمى بند شد، مغتنم است؛ در این تردیدى نیست؛ اما اگر می خواهیم کشور رتبه‏ى علمى به معناى واقعى کلمه پیدا کند و علم در کشور نهادینه بشود، ما بایستى در رشته‏هاى گوناگون علمى - چه در آموزش، چه در پژوهش - توازن و تعادل صحیح و واقعى و عادلانه‏اى ایجاد بکنیم؛ این جزو نیازهاى ماست.» (مقام معظم رهبری1388/06/08)

با توجه به تاکیدات معظم له، شورای عالی انقلاب فرهنگی،پیش نویس نهایی نقشه جامع علمی کشور را تهیه کرده است که در  طراحی فرآیند تهیه و تدوین نقشه علمی از یک الگوی سه بعدی مشتمل بر سه حوزة کمیت های تخصصی موضوعی، فرایند علم و فناوری و فعالیت های پشتیبان استفاده گردیده است. 

نمودار 1- الگوی تهیه و تدوین نقشه جامع علمی کشور


۰ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰ ۱۱ دی ۹۱ ، ۲۲:۳۹
بنده‌ی خدا هستم
۱۱
دی ۹۱


تبیین نماى کلى پیشرفت از نگاه رهبری

رهبر معظم انقلاب با تاکید بر تبدیل مسئله ی پیشرفت و عدالت در دهه ی چهارم به یک گفتمان ملی بر تبیین نمای کلی پیشرفت می پردازند و نکات ارزشمندی را در این خصوص متذکر می شوند:  

1- پیشرفت، نباید توسعه‏ى به مفهوم رایج غربى تداعى بشود

در الگوی توسعه غربی ، عدم توجه به کرامت انسانی و بی ارادگی آدمی دربرابر ماشینیزم به خوبی مشهود است. این مهمترین وجه تمایز مدل توسعه غربی با توسعه اسلامی است. در اسلام، همگرایی و همسویی اخلاق با اقتصاد و توسعه، سبب می شود که فعالیتهای اقتصادی، جهت و هدفی معقول بیابد.

از آنجا که الگوهای توسعه غربی در کشورهای در حال توسعه با پیش‏فرض‏ها و تعاریف مادی از انسان و جامعه و تاریخ به تدریج افراد جامعه را با ارزش‏های و آرمان‏های غربی هماهنگ می‏نماید، بسترهای نفوذ را هم برای سلطه به آن کشورها مهیا می کند و آنها را مصرف کننده بار می آورد. با توجه به اهمیت این موضوع، پیشرفت از نگاه رهبری، توسعه به مفهوم رایج غربی نیست: 

« امروز توسعه، در اصطلاحات سیاسى و جهانى و بین المللى حرف رایجى است. ممکن است پیشرفتى که ما می گوئیم، با آن چه که امروز از مفهوم توسعه در دنیا فهمیده می شود، وجوه مشترکى داشته باشد - که حتماً دارد - اما در نظام واژگانى ما، کلمه‏ى پیشرفت معناى خاص خودش را داشته باشد که با توسعه در نظام واژگانى امروز غرب، نبایستى اشتباه بشود. آن چه ما دنبالش هستیم، لزوماً توسعه‏ى غربى - با همان مختصات و با همان شاخصها - نیست.» (مقام معظم رهبری1388/02/27)

در الگوی توسعه غربی بر اصالت ثروت و رفاه به هر قیمت تاکید می شود و عدالت و اخلاق صرفا ابزاری برای کسب سود بیشتر و رسیدن به رفاه است. اما الگوی  پیشرفت مدنظر رهبری مبتنی بر عدالت است و مانند الگوی غرب هدف فقط افزایش تولید ناخالص داخلی نیست، بلکه توزیع عادلانه درآمد و در یک کلام اقتصاد اخلاقی عدالت‌محور هدف اصلی است.

مقام معظم رهبری مجموعه غربی شدن یا توسعه یافته ی به اصطلاح غربی را که مجموعه ای از ضدارزشها را داراست، مطلقا قبول نمی کنند و می فرمایند: 

«غربى‏ها یک تاکتیک زیرکانه‏ى تبلیغاتى را در طول سالهاى متمادى اجرا کردند و آن این است که کشورهاى جهان را تقسیم کردند به توسعه‏یافته، در حال توسعه و توسعه‏نیافته. خب، در وهله‏ى اول انسان خیال می کند توسعه‏یافته یعنى آن کشورى که از فناورى و دانش پیشرفته‏اى برخوردار است، توسعه‏نیافته و در حال توسعه هم به همین نسبت؛ در حالى که قضیه این نیست. عنوان توسعه‏یافته - و آن دو عنوان دیگرى که پشت سرش مى‏آید، یعنى در حال توسعه و توسعه‏نیافته - یک بارِ ارزشى و یک جنبه‏ى ارزش‏گذارى همراه خودش دارد. در حقیقت وقتى می گویند کشور توسعه یافته، یعنى کشور غربى! با همه‏ى خصوصیاتش: فرهنگش، آدابش، رفتارش و جهت‏گیرى سیاسى‏اش؛ این توسعه‏یافته است. در حال توسعه یعنى کشورى که در حال غربى شدن است؛ توسعه‏نیافته یعنى کشورى که غربى نشده و در حال غربى شدن هم نیست. این جورى می خواهند معنا کنند. در واقع در فرهنگ امروز غربى، تشویق کشورها به توسعه، تشویق کشورها به غربى شدن است! این را باید توجه داشته باشید. بله، در مجموعه‏ى رفتار و کارها و شکل و قواره‏ى کشورهاى توسعه‏یافته‏ى غربى، نکات مثبتى وجود دارد - که من ممکن است بعضى‏اش را هم اشاره کنم - که اگر بناست ما اینها را یاد هم بگیریم، یاد می گیریم؛ اگر بناست شاگردى هم کنیم، شاگردى می کنیم؛ اما از نظر ما، مجموعه‏اى از چیزهاى ضد ارزش هم در آن وجود دارد. لذا ما مجموعه‏ى غربى شدن، یا توسعه‏یافته‏ى به اصطلاحِ غربى را مطلقاً قبول نمی کنیم. پیشرفتى که ما می خواهیم چیز دیگرى است.»  (مقام معظم رهبری1388/02/27)

۱ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰ ۱۱ دی ۹۱ ، ۲۲:۳۵
بنده‌ی خدا هستم
۱۱
دی ۹۱


تاکید رهبری بر تولید علم و فناوری

توسعه بدون علم تحقق نمی یابد اگر توسعه را ساماندهی تعالی بخش و دستیابی به پیشرفت در حوزه های مختلف اقتصادی صنعتی فناوری سیاسی فرهنگی و اجتماعی بدانیم این امر بدون داشتن سطح علمی موردنیاز و دانش مربوطه میسر نیست. 

انفجار سه پدیده فن آوری اطلاعات، اینترنت و جهانی شدن سایه خود را بر مدیریت تولید علم گسترانیده است و در لوای این فرصتها می‌‌توان مدیریتی شگرف و هوشمند را بر عرصه تولید علم بنا نهاد. 

با توجه به این موضوع رهبر معظم انقلاب اسلامی بر تولید علم تاکید ویژه ای دارند؛ 

« امروز سرعت پیشرفت ما خوب است؛ اما با توجه به عقب‏ماندگى‏هاى گذشته که کشور ما دارد، هر چه سرعت‏مان بیشتر باشد باز هم زیادى نیست. ما باید خیلى پیش برویم؛ از راههاى میان‏بر استفاده کنیم؛ از شتابِ فراوان بهره ببریم؛ ما باید در همه‏ى علوم تولید داشته باشیم.» (مقام معظم رهبری 1388/02/27)

تکنولوژی سرعت تولید علم را افزایش می‌‌دهد و آن را در چرخه اقتصاد سریعتر وارد می‌‌کند، هر چقدر تولیدات علمی بیشتر باشد در اقتصاد جامعه اثربخش تر خواهد بود. اقتصاد قوی باعث تولید انبوه و اشباع بازار می‌‌شود، بازار وقتی اشباع شود آنگاه رقابت معنی پیدا می‌‌کند. در رقابت اقتصادی، علم ارزش و جایگاه خود را بیشتر مستحکم می‌‌کند.

مقام معظم رهبری در چرایی تولید علم می فرمایند: 

«اگر علم به یک دلیل تاریخى - که آن دلیل تاریخى را هم فکر مى‏کنیم کاملاً مى‏شناسیم - در انحصار مجموعه‏اى از ملتها و بخشى از مردم دنیا قرار گیرد و اینها علم را انحصارى نگهدارند و تبعیض قائل شوند و علم را به ملتهاى دیگر بفروشند و آن را وسیله‏اى براى تحمیل سیاستهاى خودشان قرار دهند - که استعمار اصلاً از همین نقطه به‏وجود آمد - این، ظلم بزرگ به بشریت است. علم باید مثل ثروت، عادلانه توزیع شود. نظر اسلام هم همین است که علم باید بین همه کشورها و ملتها توزیع شود. این‏که ما این فناورى را نبایستى به مردم آسیا یا جاهاى دیگر بدهیم، همان طلبیدنِ انحصار فناورى است که وقتى در اقتصاد پیش مى‏آید، کارتلهاى عظیم اقتصادى به‏وجود مى‏آید و آنها به انسانها ظلم مى‏کنند؛ وقتى در سیاست پیش مى‏آید، انحصارگریهاى جهانى پیش مى‏آید و این جنگها را پیش مى‏آورد. ما مى‏خواهیم با این انحصارگرایى مبارزه کنیم و مبارزه و همّت ما هم به این است که خودمان سعى کنیم از این چاه و منبع عظیم و غنى‏اى که در میان کشور و در نیروى انسانى خودمان داریم، بهره‏بردارى و استفاده نماییم. این کار را همه ملتها مى‏توانند بکنند و ملتى که استعداد بیشترى دارد، بیشتر مى‏تواند در این زمینه کار کند.البته مانع و مشکل ایجاد مى‏کنند؛ باید با این مانع و موانعى که به‏طور قهرى وجود دارد، مبارزه کرد.» (مقام معظم رهبری1382/11/2)

۱ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰ ۱۱ دی ۹۱ ، ۲۲:۳۱
بنده‌ی خدا هستم